Srijeda 25 Travanj 2018

  old

 

 

   Začeci institucionalnoga glazbenog obrazovanja u Daruvaru, zabilježeno je 1980. godine kada je Osnovna škola Vladimira Nazora počela provoditi nastavni plan i program rada osnovne glazbene škole. Od 1996. glazbena škola je djelovala kao sastavni dio Hrvatskog doma, a od 1999. bila je dio Pučkog otvorenog učilišta.


   S obzirom da je zanimanje za glazbeno obrazovanje stalno raslo, od tridesetak učenika, koliko ih je prvih godina upisivano, broj se svake godine povećavao pa je Gradsko vijeće grada Daruvara, 11. veljače, donijelo odluku o osnivanju javne ustanove Osnovne glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar, a s radom je počela 1.srpnja 2003. godine.
Šk.g. 2003./2004. glazbenu školu je pohađalo 90 učenika, u školi je radilo šest radnika, a učenici su mogli pogađati pet programa : glasovir, harmoniku, flautu, trubu i klarinet.


   Uz veliku pomoć Grada Daruvara riješeni su prostorni uvjeti za kvalitetan razvoj škole, a Grad, Županija i brojni donatori, pomogli su pri kupnji potrebnih instrumenata za kvalitetno izvođenje nastave kao i potrebnog školskog inventara.
S vremenom su se stekli preduvjeti za proširenje obrazovne vertikale od glazbene igraonice 2004.g., srednjoškolskog obrazovanja 2005.g. i školovanja odraslih 2009.g.


   2008.g. počeo je s radom  područni odjel Glazbene škole Brune Bjelinskog u Grubišnom Polju s programima za osnovno glazbeno obrazovanje za glasovir, harmoniku, gitaru, tamburu, trubu.


   Ove šk.g. 2013./2014. glazbenu školu pohađa 239 učenika, a nastava se izvodi za sedamnaest obrazovnih programa : glasovir, harmoniku, orgulje, flautu, klarinet, saksofon, trubu, tuba, trombon, rog, violinu, violu, violončelo, gitaru, tamburu, solo pjevanje i teorijski smjer, a u školi su zaposlena 32 radnika.


   Sretni smo da interes za glazbenim obrazovanjem sve više raste zahvaljujući predanom radu i zalaganju svih djelatnika škole.
Glazbena škola danas predstavlja jedan od glavnih pokretača kulturnog života u svojoj sredini. Učenici škole nastupima redovito obogaćuju razne priredbe te uspješno sudjeluju na hrvatskim i međunarodnim glazbenim natjecanjima. Organiziramo brojne koncerte, seminare i stručne skupove, a bilo smo i pokretači Hrvatskog natjecanja za harmoniku.